Categorieën
Gezondheid

Gezonde Instincten

Roedelinstincten
We kennen allemaal de term ‘een roedel wolven’. Dit is niet zonder reden. Wolven leven en jagen inderdaad in kleine roedels, waar er één wolf is die de leiding heeft (de alfa) en waar de andere wolven volgen. Honden volgen dit wolveninstinct en houden ervan in een roedel te opereren, al bestaat hun roedel uit mensen uit de familie en misschien andere huisdieren. De roedel wolven communiceert met elkaar door middel van lichaamstaal en vocale signalen. U zult zien dat uw hond ook op deze manier met zijn roedel communiceert.

Territoriale instincten
Wolven staan bekend om hun territoriale instelling. Ze hebben er veel voor over om het gebied, wat zij zien als territorium, te beschermen. De huishond is op een zelfde manier beschermend voor zijn territorium en familie. Het maakt niet uit of het een postbode is of een inbreker, de hond zal niet rustig zitten tot de indringer uit zijn territorium verdwenen is. Komt de hond dezelfde persoon daarna tegen op straat, zal hij echter geen punt maken van zijn aanwezigheid. Het gaat er simpel gezegd om dat een willekeurige indringer in het territorium de hond waaks maakt.

Jachtinstincten
Wolven zijn jachtdieren en maken gebruik van hun zintuigen – vooral geur – om hun prooi te lokaliseren. Gelukkig hebben de meeste huishonden niet de behoefte om achter wild aan te jagen, maar u zult ongetwijfeld signalen van het jachtinstinct terugvinden bij uw hond. Ziet uw hond bijvoorbeeld een eekhoorn in het bos, en trekt hij fanatiek aan de lijn, dan krijgt u een klein deel van zijn jachtinstinct te zien. Honden laten vaak meer van hun jachtinstincten zien als ze met hun speeltjes spelen. Het rubberen, piepende speelgoedje is vaak favoriet bij de hond. De hond bijt er graag in tot ze de piep ‘gedood’ hebben. Op dezelfde manier houden honden ervan om bewegende objecten achterna te zitten, zoals een rennend persoon, frisbees, ballen en soms zelfs auto’s en fietsen.

Voortplantingsinstincten
Wolven hebben een sterk ontwikkeld voortplantingsinstinct. Het alfamannetje en het alfavrouwtje zijn voorbestemd om te paren. De lager geclassificeerde mannetjes mogen de lager geclassificeerde vrouwtjes lastigvallen wanneer het vrouwtje loops wordt. Het vrouwtje kan zelfs gedwongen worden om de mannetjes te ontlopen tijdens haar loopse periode. Op dezelfde manier, kan het mannetje gemakkelijk ruiken of een vrouwtje loops is en gaat zijn neus achterna om het loopse vrouwtje te vinden. Helaas voor u, als een teefje heeft, zult u genoeg aandacht krijgen van mannelijke honden.

Zwerfinstincten
Wolven zwerven rond om vele redenen. Bijvoorbeeld om informatie te vergaren over voedsel en andere bronnen in de buurt, om territorium af te bakenen door urine en uitwerpselen te verspreiden, en door hun natuurlijke behoefte aan vrijheid. De hond heeft ook een natuurlijk zwerfinstinct wat ingeperkt kan worden door de hond te castreren of steriliseren. Dit beperkt ook de voortplantingsinstincten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *