Categorieën
Rassen

Welk ras kies ik?

U doet het. Het is tijd dat u uw huis wat verlevendigt en uw gezin uitbreidt met een lieve pup. Maar hoe komt u tot de beste keuze voor u en uw gezin?

Welk ras?

Het kiezen van het ras is niet iets wat u zo maar moet doen. De samenstelling en de aard van uw gezin, waar u woont en uw manier van leven zijn factoren die u moet laten meespelen bij het kiezen van een ras. Niet alle rassen hebben even veel aandacht nodig. Ook past het ene ras beter bij gezinnen met kinderen, het andere ras heeft weer meer kans op een rasgebonden genetische afwijking. Het zijn allemaal belangrijke afwegingen die u moet maken om uiteindelijk tot een keuze te komen.

Het is verstandig om u goed te verdiepen in de verschillende rassen die u overweegt. Op die manier kunt u te weten komen welk ras het best bij uw manier van leven past. Hoe zeer u ook gebrand bent om een bepaald type hond te nemen, alles dient af te hangen van de ruimte die u de hond kunt bieden en de tijd en aandacht die u te besteden heeft. Het kan u een enorme vergissing besparen. Rottweilers zijn bijvoorbeeld erg sterk. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Ze staan bekend om hun dominante trekjes en het is daarom erg belangrijk om ze goed op te voeden. Op deze manier kunt u een erg agressieve en dominante hond voorkomen. Een Golden Retriever daarentegen staat weer bekend als de ultieme gezinshond, omdat ze zo goed met kinderen overweg kunnen. Maar ook deze honden hebben voldoende aandacht en beweging nodig. Een Border collie kan ook een goede gezinshond zijn, maar dit ras is minder geschikt als u klein behuisd bent. Meestal is ook een erg intensieve opvoeding vereist.

Er is een groot aantal hondenrassen waar u uit kunt kiezen. Hoe meer u zich verdiept in deze rassen, des te beter kunt u de hond kiezen die het best past bij u en uw gezin. Het is verstandig om eens te gaan praten met een aantal fokkers bij u in de buurt. Ze kunnen u vaak zeer waardevolle informatie verschaffen en aangeven welk ras het best bij u past. De volgende paragrafen staan vol met tips hoe u een geschikte fokker kunt vinden en welke vragen u hem zou moeten stellen om tot de ideale keuze te komen.

Het bezoeken van hondenshows en het ontmoeten van andere hondenbezitters en trainers kan ook veel informatie opleveren die uw keuze kan vergemakkelijken. Verder zijn er talloze boeken over de verschillende rassen die u verder kunnen helpen. In hoofdstuk drie komen het kiezen van een erkende fokker en de vragen die u hem kunt stellen aan de orde.

Waar koop ik mijn hond of pup?

U doet er verstandig aan altijd te kiezen voor een erkende fokker. Dit kan een hoop problemen en verdriet schelen voor het hele gezin. Meer informatie over de dichtstbijzijnde fokkers kunt u bijvoorbeeld krijgen bij de plaatselijke hondenclub of kennel – of u wint informatie in bij de “Raad van Beheer” (op kynologisch gebied in Nederland). Zij kunnen u een fokker aanbevelen en zo weet u dat u daar met een gerust hart een hond of pup kunt kopen. Indien u kiest voor een erkende fokker heeft u meer kans op een gezonde pup. Een erkende fokker heeft de reputatie van zijn bedrijf hoog te houden en zal daarom goed voor zijn dieren zorgen.

Een goede fokker valt makkelijk te herkennen omdat ze van harte antwoord geven op al uw vragen. Vaak kunt u de pup van uw keus eindeloos bezoeken, totdat deze oud genoeg is om mee naar huis te nemen.

Een ander voordeel van een erkende fokker is, dat deze u kan voorzien van alle officiële papieren van de hond, waaronder de stamboom. Zij beschikken over alle informatie van de afkomst van de pup en kunnen u ‘laten kennis maken’ met de ouders. Tevens kunnen ze u vertellen hoe u de hond in die eerste maanden moet voeden. De fokker kan u verzekeren dat de pup ingeënt is en een paspoort heeft. Hij kan u daarvan de papieren overhandigen.

Wat u absoluut moet vermijden zijn hondenhandelaren. Deze hebben geen enkel oog voor het welzijn van de dieren en gaan vaak gewetenloos te werk. Deze handelaren proberen gewoon zoveel mogelijk pups te verkopen aan een ieder die er de juiste prijs voor over heeft. De pups mogen daar dan wel een stuk goedkoper zijn, maar u loopt het risico dat u uiteindelijk met een hond zit die niet gevaccineerd is of niet over de benodigde papieren beschikt. Vaak hebben ze nog wat ziekten onder de leden of zelfs infecties. Het zal uiteindelijk alleen maar verdriet opleveren.

U heeft totaal geen inzicht in de achtergrond en stamboom van het dier. U weet niet wat voor een karakter de pup heeft en als u daar eenmaal een pup heeft gekocht is er geen weg meer terug, hoe ziek de hond later ook blijkt te zijn.

Een laatste mogelijkheid is om een hond uit een asiel te halen. Hier vindt u vaak wel al wat oudere honden. Het werk wat men daar verricht is van onschatbare waarde. De dieren die daar zitten zijn vaak achtergelaten of mishandeld. Dit betekent wel dat honden die u uit een asiel haalt extra aandacht en zorg nodig hebben. Vaak moet u ze ook heropvoeden, omdat volwassen honden vaak al bepaalde gewoontes hebben aangeleerd en karaktertrekjes hebben die u ze maar slecht kunt afleren. Als u een gezin heeft met jonge kinderen is dit misschien niet de meest verstandige keuze. Aan de andere kant, als u veel tijd heeft en de hond de aandacht kunt geven die hij nodig heeft om weer een beetje vertrouwd te raken met mensen om zich heen, dan zal een asiel u van harte welkom heten. Het asiel zal niet zomaar aan iedereen een hond meegeven en zal daarom nagaan of uw manier van leven en uw woonsituatie geschikt zijn voor één van hun honden.

Een pup moet aan u kunnen wennen. Het is daarom aan te raden om een pup te kiezen die een week of zes oud is en hem niet eerder mee naar huis te nemen dan voor hij 8 weken oud is. Gun de pup een paar weken te tijd om aan u en uw gezin gewend te raken door hem in die periode vaak te bezoeken bij de fokker. Wanneer u de pup uiteindelijk komt ophalen zal hij al vast gewend zijn aan uw lichaamsgeur en uw stem. Op die manier is de overgang naar zijn nieuwe thuis veel minder ingrijpend.

Het voordeel van een jong hondje ten opzichte van een oudere hond, is dat u uw huisdier nog kunt trainen en vormen. Dit in tegenstelling tot een wat oudere hond die zowel qua gedrag als geestelijk al een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Een oudere hond kan daarom veel lastiger zijn in de omgang, omdat hij al bepaalde gewoontes heeft die ongewenst en moeilijk af te leren kunnen zijn. Een oudere hond kan wel geschikt zijn als u voldoende tijd heeft voor de hond en bijvoorbeeld geen kinderen of andere huisdieren heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *