Categorieën
Training en Opvoeding

Communicatie: Wat wil uw hond u vertellen?

Honden maken onder andere gebruik van geur om te communiceren met elkaar en om erachter te komen wat er gebeurt in de wereld om hen heen. Veel mensen zijn zich er van bewust dat honden hun territorium afbakenen door te urineren: tegen een lantaarnpaal, een hek, of als u pech heeft, uw favoriete stoel. Dit is instinctief gedrag en laat de andere honden weten dat hij aanwezig is en dat dit zijn route is. Uiteraard kan een dominantere hond besluiten dat het zijn territorium is en zijn geur achterlaten bovenop de geur van de vorige hond.

De urine, en soms de uitwerpselen achtergelaten door uw hond kunnen ook informatie overbrengen. Aan de uitwerpselen van een teefje kan een andere hond bijvoorbeeld ruiken of ze loops is of niet. Alle honden maken gebruik van geur om meer over elkaar te weten te komen. U zult dit merken als twee honden elkaar ontmoeten en elkaar besnuffelen in de poging meer over elkaar te weten te komen

Honden hebben een zeer speciale en unieke manier van communiceren omdat de hond vele mogelijke poses aan kan nemen. Een hond maakt gebruik van zijn oren en vacht tot romp en staart om te laten merken in wat voor bui hij is, wat hij voelt en wil.

Om een betere band met uw hond te kunnen krijgen is het handig wat van de lichaamstaal van uw hond te snappen. Het kan erg nuttig zijn om te weten wanneer uw hond bang, opgewonden, speels of bezorgd is, of gewoon naar het toilet moet. Onderstaand vindt u een selectie uit veel voorkomende poses en signalen die uw hond kan geven wanneer hij met u wil communiceren.

Het gebruik van zijn lichaam om te communiceren

Rug in de lucht en kwispelend: Dit betekent dat uw hond zin heeft om te spelen en plezier te hebben. Het is dus tijd om zijn favoriete speeltje uit de kast te halen en wat met hem te spelen of trainen.

Staart tussen de achterpoten: Dit laat zien dat de hond van iets of iemand bang is. Als hij rondloopt met zijn staart op deze manier kunt u het beste nagaan wat er aan de hand is.

Kwispelen: Dit is wat iedereen voor ogen heeft als men het heeft over een vrolijke hond. In feite kan kwispelen meerdere dingen betekenen, van speelsheid tot vrolijkheid, van spanning tot agressie. Als de hond losjes kwispelt, is hij waarschijnlijk vrolijk en blij. Kwispelt hij echter hoog en snel, dan kan het agressie betekenen. Als de staart ontspannen en stil hangt is uw hond tevreden.

Omhoog staande haren: Dit betekent dat uw hond of bang voor iets is of klaar is om te vechten met de veroorzaker van zijn omhoog staande haren.

Rollen: Dit is meestal een teken van onderdanigheid in het bijzijn van andere honden of mensen.

Snuffelen: Een hond kan om vele redenen snuffelen. Hij zou kunnen snuffelen omdat hij iets ruikt waar hij onbekend mee is of omdat hij een dier of persoon wil identificeren. Een hond gebruikt zijn reukvermogen om verschillen te herkennen. Hij kan snuffelen om meer te weten te komen van de persoon in kwestie. Als de hond aan de vloer, lantaarnpaal of het hek buiten ruikt kan het zijn dat hij de geur opgevangen heeft van een andere hond die zijn territorium heeft afgebakend. Als de hond de vloer in het huis wat ongeduldig in cirkeltjes besnuffelt, dan is het wellicht tijd voor een sanitaire stop.

Gespannen houding: Als uw hond in een gespannen houding staat duidt dit op angst. Dit kan gepaard gaan met een gedeeltelijk laag hangende staart.

Kruipen: Een gespannen houding gecombineerd met een kruipende positie betekent vaak dat uw hond zich klaar maakt om aan te vallen. Het staat bekend als een roofdierenhouding. De hond kan zo reageren door een favoriet speeltje, eekhoorn of inbreker.

Opspringen: Als u merkt dat uw hond opspringt en al kwispelend druk in de rondte springt, wil dat meestal betekenen dat hij blij is. Hij kan blij en speels zijn of gewoon blij en opgewonden omdat u zojuist bent thuisgekomen van uw werk.

Dit is slechts een greep uit de vele lichaamsuitdrukkingen die een hond kan maken om over te brengen wat hij voelt. Door de lichaamstaal te begrijpen kunt u een hechtere band creëren tussen u en uw hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *