Categorieën
Training en Opvoeding

De persoonlijkheid van uw hond

Na het socialiseren heeft de persoonlijkheid de meeste invloed op het gedrag van uw hond. Het begrijpen hiervan is cruciaal voor de unieke benadering die u gebruikt voor uw hond. Een hond is wat dat betreft net een kind: elke is uniek en vereist een eigen aanpak. Voordat u begint met de training moeten we dus eerst de persoonlijkheid van de hond vaststellen. Na zeven weken is de persoonlijkheid van een hond redelijk te peilen. Zodra u de persoonlijkheid van de hond heeft achterhaald, haalt dit alle vragen weg over hoe de hond te trainen. U zult een beter begrip krijgen over wat voor hond u nu eigenlijk heeft en hoe een goed trainingsprogramma samen te stellen.

Grofweg zijn er drie categorieën honden. De dominante, de bèta en de omega. Dominante honden zijn sterk, dapper, zeker van hun zaak, confronterend en deinzen niet snel voor iets terug. Dit wordt ook wel de alfahond genoemd. Daarnaast is er de bètahond. De gulden middenweg. Dit is wat de meeste mensen zouden moeten hebben. Het is een rustige, ontspannen hond. Zeker van zijn zaak maar niet confronterend. Het is ook een leuke, energieke hond met wat pit en respect voor anderen. De laatste soort, de omegahond, is een onderdanige hond. Dit zijn gevoelige, zachte, passieve, rustige, verlegen maar ook angstige honden.

Om te bepalen wat voor hond u ongeveer heeft gebruiken we 3 testen. Deze noemen we de ‘Sociale interactie test’, de test van reacties op nieuwe omgevingen en tolerantie in het omgaan met de hond.

Laten we beginnen met de test van de sociale interactie. Dit zal bepalen hoe sociaal aantrekkelijk uw hond andere mensen vindt. U heeft hiervoor een aardige onbekende van de hond nodig – een vriend of familielid die de hond niet goed kent. Laat de hond tijdelijk in een andere kamer en laat de onbekende in uw woonkamer komen en op de grond gaan zitten. Zodra de persoon op de vloer zit, laat de hond de kamer inkomen en plaats hem aan de andere kant van de kamer. Het is belangrijk dat de onbekende voor zeker 30 seconden stil is. We willen de reactie van de hond observeren gedurende die tijd. Als de hond helemaal geen aanstalten maakt om de persoon te benaderen dan kan de onbekende dit zachtjes stimuleren. Op dit punt moet u goed kijken naar de reactie van de hond.

  1. Gaat hij rennend naar de onbekende persoon, met zijn staart en oren omhoog?

  2. Wordt hij opgewonden en gedraagt hij zich speels ten opzichten van de persoon?

  3. Lijkt hij bezorgd en timide en is hij er niet zeker van of hij de persoon moet benaderen? Als hij de persoon wel benadert, heeft hij dan zijn staart tussen de benen?

De volgende test waar we het over hadden was de reactie op een nieuwe omgeving. In deze test brengt u de hond naar een ruimte waar hij nog nooit is geweest. Dit kan het huis van een vriend zijn, de dierenarts of zelfs de kapsalon. Begin gelijk met het opslaan van zijn reacties.

  1. Gaat hij direct, dapper naar binnen met zijn staart en oren omhoog op een erg dominante manier?

  2. Lijkt hij nieuwsgierig, blij om mensen te zien en onderzoekt hij de omgeving op een blije manier?

  3. Beweegt hij amper en blijft hij dicht bij uw benen of gaat hij zelfs liggen? Is hij erg nerveus of verlegen?

De derde test die ik gebruikt om de persoonlijkheid van de hond te ontdekken is de tolerantie in de omgang met de hond. Zoek een comfortabele plek waar u lekker kunt gaan zitten op de vloer, bank of stoel en gemakkelijk de hond op kan tillen op uw schoot kunt zetten. Als u dit gedaan heeft rolt u heel rustig en voorzichtig de hond op zijn rug. Houd de hond in deze positie voor zeker 30 seconden en observeer de situatie.

  1. Worstelt de hond voor meer dan 30 seconden? Bijt en gromt hij, is hij agressief en daagt hij u uit?

  2. Worstelt hij een beetje in het begin maar ontspant hij uiteindelijk op uw schoot en begint hij u te likken en met u te spelen?

  3. Urineert hij onderdanig, lijkt hij angstig of onzeker?

Als de hond vooral met A reacties reageerde dan hebben ze vaak te maken met een dominante alfahond. Bij dit soort honden heeft u een stevige eigenaar nodig die zeker is van zijn zaak. De eigenaar moet streng zijn voor de hond en er zullen veel regeltjes moeten zijn voor de hond. De eigenaar moet terughoudend zijn met beloningen.

Als uw hond meer B reacties gaf, heeft u waarschijnlijk te maken met een bètahond wat een mooie middenweg is. Ze zijn gemakkelijk om mee te leven maar hebben wel consistentie nodig in de opvoeding. Ze zijn gemakkelijk in een gezin te houden. Ze hebben wel discipline en beloningen nodig. Bètahonden passen bijna in elke situatie.

In de laatste categorie, als uw hond meer C reacties vertoonde, heeft u waarschijnlijk een omegahond. Deze hebben weinig discipline nodig en veel beloning. Helaas zijn het honden die snel bijten uit angst en ze hebben training nodig voor zelfvertrouwen. Het blijft een lopend project. Ze hebben behoefte aan zachtaardige, geduldige eigenaren met een rustige levensstijl. Ze passen zich niet zo gemakkelijk aan en kunnen mogelijk niet goed reageren op veel kinderen in de omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *