Categorieën
Training en Opvoeding

Een oudere hond trainen en opvoeden

Oudere honden hebben ieder hun eigen gewoonten, zowel goede als slechte. Als u een hond heeft aangeschaft met een aantal slechte gewoonten heeft u nog wat werk voor de boeg. Het zal veel tijd en geduld kosten om de slechte gewoonten tegen te werken. Sommige slechte gewoonten en manieren om deze tegen te werken, staan beschreven in module 6: Hondenproblemen opgelost. Veel voorkomende slechte gewoonten zijn:

– overmatige agressie

– het achterna zitten van katten

– algemene ongehoorzaamheid

– excessief blaffen

– bijten, vaak voorkomend uit angst

– destructief gedrag, zoals kauwen op voorwerpen

– ongehoorzaamheid jegens bepaalde familieleden (dominantieproblemen)

De mensen die gewoonlijk een oudere hond aanschaffen, verkrijgen deze via het asiel of via de vorige eigenaar die om welke reden dan ook, niet meer voor zijn hond kan zorgen. Een oudere hond zal zich langzamer aanpassen aan zijn nieuwe omgeving, zeker als de hond mishandeld is in het verleden. Het is belangrijk dat hij zich veilig voelt. Begin dus met het geven van een eigen plekje waar hij kan slapen en eten.

Zorg ervoor dat u uw hond niet los laat. Als dit wel gebeurd zit de kans erin dat hij niet snel zal terugkeren, zeker niet als de hond mishandeling kent uit het verleden. Laat de hond zo vaak mogelijk een halsband en riem dragen tenzij hij in een afgesloten omgeving is zoals de huiskamer, zijn bench of zijn mand. Maak geen gebruik van slipkettingen tenzij u uw hond aan het uitlaten of trainen bent.

Door routinematig uw hond te voeren en hem uit te laten, weet de hond wanneer het deze tijd is. Zorg dat de hond zich op zijn gemak voelt in zijn omgeving. Als de hond zich nerveus gedraagt in zijn omgeving, houd dan kinderen, luide televisies en andere honden, uit de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *