Categorieën
Training en Opvoeding

Het ABC systeem van training en opvoeding

Een belangrijk begrip wat ik u wil meegeven voordat u begint is een beetje informatie over hoe een hond het snelst nieuwe dingen aanleert: Het ABC systreem. Dit is een acroniem voor Associatie, Bekrachtiging en Consistentie. Zodra u een goed begrip heeft van ABC zult u geen problemen ondervinden bij het trainen van uw hond.

Associatie, Bekrachtiging en Consistentie zijn drie vitale punten van aandacht die elke hondentrainer in zijn of haar achterhoofd moet houden voor het juist trainen van een hond.

Honden leven met het moment en hebben daarom maar een simpel perspectief van de wereld om hun heen. Ze leren door een actie te associëren met een positieve of negatieve reactie. Een voorbeeld van een positieve associatie is het geven van een beloning (zoals een honden snoepje) als de hond naar u toe komt als u zijn naam heeft geroepen. Na enige tijd zal de hond het roepen van zijn naam koppelen aan de beloningen.

De belangrijkste soorten beloningen voor een hond zijn voedsel, en (bevestigende, ofwel positieve) aandacht.

Daarom een paar woorden over beloning en straffen:

Voedsel beloningen zijn een goede manier om te starten met de training. Geef hem kleine beetjes, en moedig hem tegelijkertijd aan met uw aandacht en stem. Zodra hij de draad oppakt, bouwt u de voedsel beloningen af. Het doel is om zoveel mogelijk op basis van stem en aandacht te werken. Teveel voedsel houdt in dat hij niet voor u werkt, en als hij vol zit zal hij geen reden meer zien om te gehoorzamen.

In principe is beloning-gerichte training de beste manier om een hond nieuwe commando’s aan te leren. Alle succesvolle trainingsmethodes zijn hierop gebaseerd. Straffen is ook geen effectieve training strategie. Corrigeren, soms ferm, is beter; u laat hem of haar zien wat er verwacht wordt. Als de hond serieuze dominantie problemen heeft, moet u daar eerst aan werken.

Als u hem corrigeert, brengt u hem altijd terug naar de oefening. Begint hij net, dan kunt u hem belonen als hij het alsnog goed afmaakt. Traint hij al langer, dan beloont u voor commando’s die hij uit zichzelf heeft gehoorzaamd. Zo hoort het.

U leest meer over de verschillende soorten beloningen vindt u in module 3.

Punt B is Bekrachtiging: De hond zal dit patroon vasthouden als de acties en reacties consistent met elkaar blijven. Zo lang gehoorzaamheid consistent positief voor hem blijft uitpakken, zal hij dit patroon volgen: Honden doen, over het algemeen, wat werkt.

Het zijn net mensen…

Het laatste punt, consistentie, wat betekent dat alles hetzelfde blijft, zorgt voor duidelijkheid. Door consequent en consistent te zijn raakt de hond niet in de war; zijn rol is duidelijk, zijn positie is zeker. Dit zorgt voor een rustige, zekere, en daardoor sociale en gehoorzamere hond. Wees dus consequent en zorg er ook voor dat u de commando’s die u geeft ook kunt corrigeren als hij of zij ze niet opvolgt. Laat hem niet het idee krijgen dat ongehoorzaamheid af en toe ook okay is – dit legt de basis voor toekomstige conflicten.

Het ABC systeem is een makkelijke manier om te onthouden wat de basis is van goede training.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *