Categorieën
Voeding

(Nog meer) informatie over alternatieve voeding

De meeste mensen die naar voeding in het algemeen vragen, zijn op zoek naar andere manieren om over het onderwerp na te denken. Er is een stroming honden eigenaren die hun hond zogenaamd ‘BARF’ eten geven. BARF staat voor Bones and Raw Food en bestaat uit een dieet van rauw vlees, maar ook groenten en plantaardige voeding voor honden. Het uitgangspunt bij deze soort voeding is vaak dat eigenaar de voeding zelf bereid, soms op eigen recept, op basis van wat honden in het wild zouden eten of in de natuur hebben gegeten.

Ook is er in deze beweging veel (terechte) kritiek op de huisdier-voeding industrie, waarnaar het de moeite is serieus te kijken. Naast het zelf maken van voeding op basis van natuurlijke ingrediënten, zijn er ook ‘eco’ natuurlijke kant en klaar voedingsmerken beschikbaar. Jongere honden zijn zeker in het begin afhankelijk van melk en moeten wennen aan vast voedsel. Zodra je overgaat op vast voedsel, kun je het best beginnen met het voedsel wat je hem van plan bent te geven. Zorg ervoor dat je stapsgewijs handelt en dwing hem niet iets te eten wat hij niet wil. Als hjj voorkeur geeft voor een bepaald gedeelte van een natuurlijk voedingspatroon, kun je hiermee beginnen als een basis, waarna je variatie toevoegt aan zijn ‘lievelings’eten.

Het is een goed idee om een hoger aantal kleinere porties te geven, zoals 3 of porties per dag als dit je lukt, vanwege de grootte van zijn of haar maag, en wat honden gewend zijn in het wild. Laat het honden 10 minuten staan en haal de kom dan weg, ongeacht of het eten op is. Dit helpt een levenslange gewoonte om zijn eten op te maken ontwikkelen en niet moeilijk te zijn met eten.

In een wilde roedel is voedsel meestal beperkt, en weg is weg.

Groenten.
Honden (zelfs wolven) eten in het wild van alles. Vlees is niet altijd voor handen, en groenten zijn een goede tweede keus. Groenten dienen als voeding, maar vaak ook als instinctieve reactie; dieren weten welke groenten te eten, welke te vermijden en zelfs op zoek te gaan naar specifieke planten die de natuur biedt als zich een ziekte, verwonding of zich een andere lichamelijke behoefte voordoet. Het is belangrijk te onthouden dat honden verschillen in welk eten ze de voorkeur geven, en het goed is om hier aandacht aan te geven zonder hem variatie te ontnemen en willekeurigheid toe te staan. Een nadruk op bepaald voedsel in een dieet is een normaal en zelfs gezond iets wat voortkomt uit de omgeving, dagelijkse activiteiten en factoren die we wellicht nog onvoldoende begrijpen. Experimenteren en aanpassen is de manier hier.

Uiteindelijk wil je hem of haar elke groente laten proberen, en een gebalanceerd dieet geven dat voldoet aan alle mineralen, vitaminen en voedingsstoffen die hij nodig heeft in zijn groei fases. Om te zorgen dat hij gezond blijft, heeft hij uiteraard ook lichaamsbeweging en gehoorzaamheidstraining nodig, die hem mentaal en fysiek stimuleren.

Granen
Sommige mensen vragen zich af of honden ook granen kunnen eten. Enkele belangrijke dingen om te onthouden zijn:

– De meeste honden in het wild zullen geen granen eten. Deze zijn te klein en vormen geen voor de hand liggende voedselkeuze
– Als gevolg is de hond (evenals de mens) historisch niet voorbereid en gericht op vertering van granen. Sommige honden hebben granen allergie, en het kan ten koste gaan van de behoefte aan proteïne rijk voedsel.
– De reden voor graan als keus in mensen en honden voeding zijn de kosten versus de calorien: het is redelijk goedkoop en levert korte-termijn energie, maar het komt in de buurt van het eten van fast food. In plaats van het verteren van complexe groenten en de rijke suikers daarin, worden de koolhydraten in graanproducten omgezet in simpele suikers die weinig anders kunnen dan energie leveren en dat verbranden. Als bouw- en voedingsstof is het minder geschikt. Het is een goedkoop landbouw product, wat de reden is dat het in veel soorten voeding terugkomt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *