Categorieën
Vraag en Antwoord

Mijn hond speel-bijt mij.

Hallo,
Mijn pup speel-bijt mij in mijn handen, kleren, meubels, en zo voorts. Als ik haar even alleen laat, vind ik haar terug met haar tande in de sofa, en ze reageert niet op het ‘Nee’ cmmando. Speeltjes leiden haar niet af: Wat kan ik nog doen, voordat ik mijn geduld verlies?

Beste pup eigenaar,
Dit is een veel voorkomend probleem, zoals je al gemerkt hebt komt het vooral voor bij jongere honden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om mee om te gaan, en kun je een combinatie vinden die voor jouw hond werkt. Een eerste oplossing is een blikje te vullen met stenen. Het hoeft geen blikje te zijn, je kunt ook je handen luid klappen, een hard stemgeluid maken of een hoorn gebruiken, enzovoorts.

Het gaat erom een geluid te maken dat de hond even uit zijn gedrag haalt, waarna je de aandacht direct focust op iets anders. Als ze schrikken en naar het brongeluid zoeken, geef ze dan direct daaropvolgend een commando (zit, neer, enzovoorts), en hou de hond enige tijd gefocust op iets nieuws. Honden trucs zijn hier de ideale afleiding. Daarna kunt u uw hond belonen met uw aandacht en complimenten.

Negeren kan een goede manier zijn om honden uit een gedragspatroon te trainen, maar als methode werkt het niet altijd even goed met jonge honden, die gewend zijn om toch wel aan aandacht te kunnen komen. Zorg dat u in ieder geval geen visuele, fysieke of verbale aandacht geeft.

Een laatste methode die in mijn ervaring goed werkt, is om een bepaald gedrag direct buiten te sluiten en aft e kappen, in een stille/rustige ruimte wanneer de hond zich misdraagt. Vergelijk het met een time-out voor kinderen, waar ze even tijd hebben en na kunnen denken over wat ze gedaan hebben. Isoleer de hond in een ruimte gelijk wanneer het gedrag begint en het punt bereikt dat je niet wilt. Geef het Nee commando, en neem hem of haar mee naar de ruimte of deplek. Je kan zelfs een buiten kennel gebruiken, of de hond daar aan de lijn doen en deze vastmaken als je geen ruimte in huis hebt. Laat de hond hier voor ongeveer 10 minuten, of tot hij of zij rustig wordt. Als hij terug komt en direct weer begint met het gedrag, breng hem dan direct weer naar buiten of naar de ruimte. Zorg ervoor dat u trouw en consistent bent, en hetzelfde doet iedere keer als de trigger zich voordoet. Dit werkt heel goed oor sommige honden, ze snappen heel snel dat het hier om een ongewenste gedraging gaat.

Ik hoop dat dit helpt. Leeftijd kan een factor zijn bij dit gedrag, de meeste honden groeien er uit en dit kan hem of haar op weg helpen. Kauwspeeltjes kunnen nooit kwaad wanneer ze tanden wisselen, en blijf voor de rest strikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *