Categorieën
Vraag en Antwoord

Wat is angst bijten en waarom doet mijn hond dit?

Angst bijten is wanneer een hond zo angstig is dat hij uithaalt door te bijten naar wat die angst veroorzaakt. Honden met dit probleem zijn meestal slecht behandeld, of van nature timide en verlegen honden. Wat de reden ook is, als u genoeg aandacht en geduld heeft, kan een hond in de meeste gevallen succesvol geleerd worden om niet te bijten. Een hond straffen die uit angst bijt is geen goed idee, aangezien de straf dingen alleen maar erger maakt door zijn angst te vergroten. Het kan maanden, of zelfs jaren duren voordat een hond die slecht behandeld is hier overheen kan komen. Let erop dat uw hond niet wordt blootgesteld aan de hoofdoorzaak van zijn angst. Als hij bijvoorbeeld door kinderen zwaar gepest is, dan kan hij voor altijd een diepgeworteld wantrouwen tegen ze koesteren.

Sommige van de rehabilitatiemethoden die goed werken zijn:

  • Probeer uw hond te voeren terwijl u zijn bak op uw schoot heeft. Plaats uw hand dichtbij de bak, maar probeer uw hond niet aan te raken, maar praat rustig tegen hem.

  • Blijf rustig bij hem zitten en praat rustig tegen hem, zonder dichter bij hem te komen. Probeer zijn vertrouwen te winnen door het bewegen van een hondenstaart na te doen door uw vingers op dezelfde manier tegen uw been te bewegen.

  • Als hij specifieke angsten heeft, probeer hem dan geleidelijk weer kennis te laten maken met het object of de situatie die de angst veroorzaakt. Als hij bijvoorbeeld bang is voor mensen, laat dan wat hondenliefhebbers naar uw aangelijnde hond komen zonder dat ze hem proberen aan te raken. Zodra zijn vertrouwen sterker is geworden kunt u de periode dat hij bij andere mensen is langer maken en beginnen met hem aan te raken.

  • Een muilkorf gebruiken is een goed idee als u niet zeker weet hoe uw hond reageert in een bepaalde situatie en zeker als er kinderen bij die situatie betrokken zijn. Er kan wat tijd overheen gaan voordat uw hond gewend is om er een te dragen, zorg dat de muilkorf die u gebruikt hem in staat stelt om normaal te ademen en te kunnen drinken.

Als geen van deze methoden uw hond ervan weerhouden om te bijten, dan zou u contact moeten opnemen met een professionele hondengedragsspecialist. Zo iemand is in staat (hoort in staat te zijn) om op een dieper niveau met de individuele gemoedstoestand van uw hond te werken om zo een strategie voor nieuw gedrag te kunnen vinden.

Het is belangrijk dat het bijtprobleem direct wordt aangepakt. Stel dat uw hond een kind zou bijten, dan kan dat een veroordeling voor u betekenen en de doodstraf voor uw hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *